Het Enneagram

Volgens sommige bronnen is het Enneagram honderden tot enkele duizenden jaren oud. Maar het is pas ruim 70 jaar geleden herontdekt. En hoewel ik enkele tientallen jaren geleden al over het Enneagram heb gehoord en gelezen, heb ik het indertijd terzijde geschoven. Ik vond toen dat het toepassen ervan meer dan lastig was. Want ik wilde mijn persoonlijkheid leren kennen en weten hoe ik die van anderen kan doorgronden, zodat het mij en anderen helpt beter en effectiever met elkaar te communiceren en om te gaan. Er zijn verschillende methoden om iemands persoonlijkheid te typeren zoals MBTI, Belbin, Papi, de Big Five, etc. (Ben je nieuwsgierig zoek dan met google bovenstaande begrippen op). Het Enneagram vond ik toen erg ontoegankelijk.

Het Neurogram: een bewerkte versie van het Enneagram

In mijn NLP-opleiding bij Joost van der Leij (joostvanderleij.nl) kwam ik opnieuw in aanraking met het Enneagram. Joost heeft die verbonden met NLP waardoor hij nog betere resultaten kan boeken in en met het werken met mensen. Omdat Joost filosofie had gestudeerd, was hij goed in staat de complexiteit van het Enneagram te doorgronden en er een meer toegankelijk en samenhangend geheel van te maken. Inmiddels heeft hij er enkele boeken over geschreven. Zijn bewerkte versie van het Enneagram heeft hij het Neurogram genoemd, omdat hij er elementen aan heeft toegevoegd die buiten de gangbare opvattingen van het Enneagram vallen.

Negen Enneagram types

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat negen types onderscheidt die op een bepaalde manier met elkaar zijn verbonden en elkaar beïnvloeden. Hoewel alle mensen in een van de 9 types is onder te brengen, zijn hun individuele verschillen bijzonder groot. Mede daardoor is het correct vaststellen van je type zo lastig. Mijn oudste zoon en ik zijn beiden type 9. We hebben dus veel overeenkomsten maar ook grote en opvallende verschillen.

Enneagram_verbeterd

Boven het bekende symbool van het Enneagram. Ieder type is door 2 lijnen met twee andere typen verbonden, die het gedrag van het hoofdtype beïnvloeden. En daarnaast zijn de types direct links en rechts van het hoofdtype ook van invloed op iemands gedrag. Dat zijn de ‘vleugels’ van een type.

Meer over het Enneagram is op het internet te vinden. Een eerste kennismaking kan je hier maken op Wikipedia.

Wat kan je ermee?

Het Enneagram beschrijft op verrassende wijze welke persoonlijkheidskenmerken een bepaalde persoon heeft. Wanneer jouw type op juiste wijze is vastgesteld, krijg je veel inzicht in hoe je persoonlijkheid is en hoe je daar aan kunt werken. Het meest sprekende zijn de beide pijlen die je met twee andere types verbinden. Ben je gestrest dan vertoon je de negatieve/zwakke eigenschappen van het type waar de pijl heen wijst (voor de type 9 zijn dat de negatieve eigenschappen van de zes) en ben je ontspannen en zit je in je flow, dan vertoon je de positieve eigenschappen van het type waarvan de pijl naar jouw type wijst (voor de type 9 is dat dus type 3). Door je van die ‘wetmatigheden’ bewust te worden, ga je ze herkennen en je kunt ze zelfs regisseren.

Wil je de regie voeren over je eigen leven, dan kunnen de inzichten van het Enneagram je daarbij goed helpen.

———————————————————————————————————-

Als onderdeel van het NLP-coachingstraject bepaal ik in de 1e sessie je Enneagram-type.

Wil je los van een coachingstraject weten welk type je bent, dan kan dat in een aparte sessie van € 75,00. Bel of mail me voor een afspraak: 06-15090353 of info@haastert.nl