Geraakt worden door verwijten van een ander
NLP helpt prima om ongewenste emoties te neutraliseren. Een mevrouw had nog last van een familielid dat bij een klusje in huis had geholpen, maar daarbij allerlei verwijten maakte over dingen die zij gedaan zou hebben. Het haalde de glans weg van de verleende hulp. Met twee NLP-technieken kan een dergelijke ervaring een andere emotionele lading krijgen: de gevoelsomdraaitechniek haalt het nare gevoel weg en de terugsploeltechniek (filmpje van de gebeurtenis in zwart/wit terugspoelen en ondertussen een circusmuziekje afspelen) nam het katterige gevoel van de gebeurtenis weg.
In dit verband heb ik ook een van de NLP principes uitgelegd: er is geen falen alleen feedback. Wanneer je iemands op- en aanmerkingen als feedback kunt opvatten, haal je de normering ervan af en beschouw je de opmerkingen als een leermoment. Je kunt dan zeggen: “Bedankt voor je opmerkingen. Ik ga nadenken wat ik ervan leren kan.”
Met een gevoelsreflectie van Thomas Gordon (“Luisteren naar elkaar”) kan je reageren op de emotioneel lading van de ander: “Ik merk dat jij je stoort aan hoe ik dat heb gedaan; klopt dat?” Natuurlijk zegt dit niet automatisch dat je het met de ander eens bent. Dat kan, maar hoeft niet!
Gevoelsreflectie
Een gevoelsreflectie is een korte opmerking, waarmee je verwoordt welke gevoelens je bij de ander meent waar te nemen. Gevoelsreflecties maken de ander duidelijk dat hij is gehoord en begrepen en brengen daarmee rust in het gesprek en versterken het contact. Hoe doe je dat? Je verwoordt welk gevoel je in de boodschap van de ander hoort doorklinken. Je gebruikt daarbij een vragende, of licht veronderstellende toon zodat je vermijdt dat je stellend overkomt. Je besteedt ook aandacht aan gevoelens die in de vorm van non-verbale communicatie, de zogenaamde onderstroom, worden geuit.
Wil je reageren?
Heb je vragen over bovenstaande of wil je een reactie geven? Bel me (06-15090353) of stuur me een mailtje info@haastert.nl. Ik vind dat erg prettig, dus aarzel niet.