Nadenkertjes

Geraakt worden door verwijten van een ander

NLP helpt prima om ongewenste emoties te neutraliseren. Een mevrouw had nog last van een familielid dat bij een klusje in huis had geholpen, maar daarbij allerlei verwijten maakte over dingen die zij gedaan zou hebben. Het haalde de glans weg van de verleende hulp. Met twee NLP-technieken kan een dergelijke ervaring een andere emotionele lading krijgen: de gevoelsomdraaitechniek haalt het nare gevoel weg en de terugsploeltechniek (filmpje van de gebeurtenis in zwart/wit terugspoelen en ondertussen een circusmuziekje afspelen) nam het katterige gevoel van de gebeurtenis weg.

In dit verband heb ik ook een van de NLP principes uitgelegd: er is geen falen alleen feedback. Wanneer je iemands op- en aanmerkingen als feedback kunt opvatten, haal je de normering ervan af en beschouw je de opmerkingen als een leermoment. Je kunt dan zeggen: “Bedankt voor je opmerkingen. Ik ga nadenken wat ik ervan leren kan.”

Met een gevoelsreflectie van Thomas Gordon (“Luisteren naar elkaar”) kan je reageren op de emotioneel lading van de ander: “Ik merk dat jij je stoort aan hoe ik dat heb gedaan; klopt dat?” Natuurlijk zegt dit niet automatisch dat je het met de ander eens bent. Dat kan, maar hoeft niet!

Gevoelsreflectie

Een gevoelsreflectie is een korte opmerking, waarmee je verwoordt welke gevoelens je bij de ander meent waar te nemen. Gevoelsreflecties maken de ander duidelijk dat hij is gehoord en begrepen en brengen daarmee rust in het gesprek en versterken het contact. Hoe doe je dat? Je verwoordt welk gevoel je in de boodschap van de ander hoort doorklinken. Je gebruikt daarbij een vragende, of licht veronderstellende toon zodat je vermijdt dat je stellend overkomt. Je besteedt ook aandacht aan gevoelens die in de vorm van non-verbale communicatie, de zogenaamde onderstroom, worden geuit.

Wil je reageren?

Heb je vragen over bovenstaande of wil je een reactie geven? Bel me (06-15090353) of stuur me een mailtje info@haastert.nl. Ik vind dat erg prettig, dus aarzel niet.

Geplaatst in NLP | Reacties uitgeschakeld voor Nadenkertjes

Zenuwachtig tijdens sollicitatie gesprekken

Een tijd geleden assisteerde ik bij een nlp-training. Een van de onderwerpen was ‘belemmerende overtuigingen’. Anders gezegd: je gelooft iets dat je in de weg staat bij het behalen van gewenste doelen. Zo’n verkeerd idee over jezelf kan de gedachte zijn: “Ik leer het nooit”. Een van de deelneemsters was bij haar laatste sollicitatie erg zenuwachtig. Ze kreeg de baan niet en geloofde dat ze buiten de boot was gevallen door haar zenuwen. Ook geloofde ze werkelijk dat zij bij een volgend sollicitatie gesprek opnieuw erg zenuwachtig zal zijn. En daardoor opnieuw afgewezen zal worden.

NLP kan deze beperkende ‘overtuigingen’ eenvoudig en effectief verhelpen. Als eerste wordt de zwart/wit omdraai techniek gedaan om de negatieve emoties te neutraliseren, die aan die herinnering zijn gekoppeld. Vervolgens maakt die persoon een filmpje van toekomstige gesprekssituaties waarin je je ongeacht het verloop van dat gesprek, rustig en ontspannen voelt. En dat je alert en goed op de anderen reageert. Dit geeft geen garantie dat je de baan krijgt want andere kandidaten kunnen echt beter zijn. Maar je voelt je na afloop tevreden en voldaan over je optreden tijdens het gesprek. De kans dat de keus bij voldoende geschiktheid op jou valt, wordt wel vele malen groter wanneer je in het gesprek rustig en zelfverzekerd over komt.

Herken je jezelf in dit voorbeeld? Kom dan langs om nare ervaringen te veranderen in neutrale gebeurtenissen en leer hoe je toekomstige situaties vol zelfvertrouwen tegemoet treedt.
Bel 06-15090353 of mail naar info@haastert.nl

Geplaatst in NLP | Reacties uitgeschakeld voor Zenuwachtig tijdens sollicitatie gesprekken

Communiceren met het onbewuste

Een deel van de NLP technieken bestaat uit het toepassen van hypnose. Hypnose stelt je in staat met het onbewuste van ons brein te communiceren. Ruim 95% van ons doen en laten gebeurt op onbewust niveau, zoals ademhalen, spijsvertering, autorijden etc. etc. Ook hoe we reageren op elkaar wordt in belangrijke mate door het onbewuste aangestuurd. Bijvoorbeeld als je door bepaalde gebeurtenissen en situaties je gestresst of gefrustreerd voelt. Met NLP en hypnose kan je veel van die situaties verbeteren. Onlangs communiceerde ik via vingerbewegingen met een onder hypnose gebrachte klant. Zij had moeite met bepaalde gedragingen van collega’s. Ze voelde zich na afloop veel beter. Wil je ook eens meemaken hoe het is om onder hypnose te gaan, klik dan hier en maak een afspraak voor een proefsessie hypnose.

Geplaatst in NLP | Reacties uitgeschakeld voor Communiceren met het onbewuste